PANČ festival @ Ljubljanski grad 21.-23.8.2009

Množica ljudi se je pred vhodom na Ljubljanski grad drenjala že malo po 20. uri zvečer, ko so odprli glavna velika vrata gradu. “Raje priti prej in si zagotoviti vstopnico ter sedež“, so pravili nekateri. V petek, soboto in nedeljo zvečer je na Ljubljanskem gradu že drugič potekal PANČ festival, festival stand-up komedije.

skupina

Pred nekaj leti še mnogim neznana, vsako leto pa ima vse več navdušencev in stalnih obiskovalcev. Organizatorji so več kot navdušeni nad obiskom, saj je bilo grajsko dvorišče zasedeno do zadnjega kotička prav vsak dan, še najbolj pa jih razveseljuje dejstvo, da so prav vsi s festivala odšli prešerne volje in nasmejani. Zadnji dan so našteli preko 1.300 obiskovalcev! Dve uri nastopov slovenskih in tujih komikov so minili kot bi trenil, ohladitve ozračja zaradi obilice smeha nismo čutili, nasmeh pa se nam je prilepil na usta in ni in ni hotel popustiti še nekaj časa po koncu predstave.

V prvem večeru so nastopili: Sašo Stare – mladi up slovenske stand-up komedije, Klemen Bučan – tudi letos ga bomo že tretjič spremljali septembra v Kranju na njegovem stand-up comedy šovu Buchanologija, kjer združi dve veliki ljubezni – elektronsko glasbo in komedijo , Janez Usenik – najbolj poznan kot novinar televizije POP Tv , Boštjan Gorenc – Pižama – eden najbolj prepoznavnih obrazov slovenske stand-up komedije, znan je predvsem po svojem svojevrstnem humorju polnem besednih iger in zanimivih primerjav, ter dva hrvaška komika Marina Orsag (HR), ki velja za edino profesionalno hrvaško komičarko, pohvali se lahko z več kot 400 nastopi ter Domagoj Pintarič (HR), ki velja za enega največjih upov hrvaške stand-up komedije.

vid valic

Vid Valič

Drugi večer festivalu vreme le ni bilo tako naklonjeno, saj je ob prvih besedah že zapadel dež in so svojo predstavo premaknili v notranje prostore gradu. Na odru so se prav tako kot prvi večer predstavili slovenski ter tuji komiki. Mladen Pahović – svojo kariero stand-up komika začel v Kopru v okviru projekta Ceu smeh in sodi med najizkušenejše slovenske stand-up komike, Ana Marija Mitič – prepoznaven obraz programa televizije Slovenija, malce manj poznana pa kot komičarka, improvizatorka, pianistka, lutkarka in študentka medicine, ki je nedavno je odkrila tudi čare stand-up komedije, Klemen Mauhler – pravi akademik med komiki, znan po svojih številnih improvizacijah in neskončnem številu likov, ki jih upodablja v svojih nastopih, Tadej Toš – eden najbolj delovnih in produktivnih slovenskih igralcev,ter dva hrvaška komika: Pedja Bajović (HR) – eden najbolj izkušenih hrvaških komikov ter Ivan Šarić (HR)- nastopil je že v številnih klubih in festivalih, v zadnjem času se je ustalil kot reden gost v ljubljanskem KUD-u France Prešeren, kjer sta z Vidom Valičem premierno predstavila tudi njun celovečerni show Slo vs. Cro.

perica jerkovic

Perica Jerković

Prava poslastica pa je sledila zadnji večer, saj sta na festival prišla dva veterana v stand-up komediji: Anglež Ian Stone ter Novozelandec Al Pitcher. Vsi, ki vas tam ni bilo ste zamudili nastop pravih stand-up komikov, ki na oder ne pridejo popolnoma pripravljeni v svojih šalah,

al pitcher

Al Pitcher ( Nova Zelandija)

vendar svoj nastop improvizirajo in izvedejo v skladu z dogajanjem okoli njega in odzivom občinstva. Poseganje v obnašanje množice pri njih ni redkost, prav tako zelo radi pokramljajo s publiko in ko dobijo odziv, ki ga niso pričakovali, so navdušeni. Za Novozelandca Ala Pitcherja pravijo, da je njegova komedija polna improvizacije in prostega krmarenja med aktualnimi dogodki in dogodki, ki mu padejo na misel v trenutku nastopa. Velja za eno najbolj varovanih skrivnosti v svetu komedije. Vsekakor lahko to potrdimo, saj je bila njegova interakcija z občinstvom neverjetna in nekaj, kar naši stand-up komiki šele spoznavajo in bodo morda dosegli v bližnji prihodnosti. Improvizacijski nastop je nekaj, po čemer stmijo prav vsi komiki, dosežejo pa le redki. Al zelo kratkem času se je naučil nekaj slovenskih besed in s čudno a prisrčno izgovorjavo le teh besed očaral občinstvo.

ian stone

Ian Stone (Anglija)

Spoznali smo še en čudež, angleža po imenu Ian Stone. Spontanost je njegovo drugo ime in s strani revije The Independent je bil uvrščen med 10 najboljših komikov Britanije. V angleških krogih komedije velja za enega največjih talentov v podajanju aktualnih tem in primerjav, prav tako pa je navdušen nad provokativnimi temami in vključevanjem občinstva v njegov nastop, kar nam je pokazal tudi v nedeljski predstavi. Mislim, da smo si ga vsi zapomnili prav s šalo o papežu kot napumpani lutki na stolu.

tin vodopivec

Tin Vodopivec

Na nedeljskem nastopu so nastopili še štirje slovencem dobro poznani stan-up komiki: Vid Valič – eno najbolj vročih imen slovenske stand up komedije, vodja in organizator večerov stand-up komedije v Kud-u France Prešeren Ljubljana, Tin Vodopivec – gonilna sila velikega števila različnih zabavnih projektov kot tudi idejni oče Festivala Panč in med slovenskimi komiki zaželjen zaradi njegovih ljudskih šal in nevsiljivih zgodbic, Perica Jerković – klasično stand-up pripovedovanje kombinira z enovrstičnicami, besedno komiko včasih prekine s segmentom polnim mimike in gestikulacije, ter še Marko Kumer – Murč – znan po šalah na svoj račun, kot po politično krepko nekorektnih bodicah, priljubljen pa je med gledalci, ki radi vidijo, da gre komik tja, kamor se ne sme.

marko kumer - murc

Marko Kumer – Murč

Vsekakor dogodek, ki ga ni zamuditi. Zopet boste imeli priložnost naslednje leto, vsekakor pa si lahko stand-up komike ogledate po različnih gledališčih po Sloveniji, raznih nastopih po klubih…

Slike so žal le iz zadnjega večera, tako da se ostalim komikom opravičujem, ostali pa si lahko pogledate tudi slike iz lanskoletnega Panča na Ljubljanskem gradu TUKAJ.

Naredili smo tudi VIDEO reportažo, ki so jo lahko ogledate TUKAJ.

Advertisements

2 komentarja

  1. Posted by Buchan on avgust 25, 2009 at 2:23 pop

    jou jou tenX Petra,…bom samo še dodal dodatni info: http://www.buchanologija.com

  2. z veseljem 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: